Wat is het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast? > 자유게시판

본문 바로가기
사이드메뉴 열기

자유게시판 HOME

Wat is het verschil tussen een groepenkast en stoppenkast?

페이지 정보

profile_image
작성자 Hollis
댓글 0건 조회 384회 작성일 24-07-26 18:08

본문

Een stoppenkast is dus eigenlijk een voorganger van de hedendaagse groepenkast. Een stoppenkast kan je herkennen aan de vele witte ronde knoppen, hierin zitten zekeringen. Wanneer een Zekering; images.google.so, gesprongen is kun je dat makkelijk zien. Verder werkt hij eigenlijk precies hetzelfde als een moderne groepenkast.
Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn om een groepenkast te vervangen. U loopt het risico om een elektrische schok te krijgen, wat kan leiden tot ernstige lichamelijke problemen. Een erkende vakspecialist haalt eerst alle stroom van de verdeelkast af, zo weet u zeker dat de groepenkast veilig wordt vervangen. Volgens regelgeving dient bij grote wijzigingen in de elektrische installatie (wat bij zonnepanelen het geval is) de oude stoppenkast vervangen te worden. Nu is dit een grijs gebied, want u bent het wettelijk gezien niet verplicht.
De groepenkast is klaar voor uw toekomst, de stoppenkast niet. Dus in veel gevallen moet de stoppenkast dan toch vervangen worden. Een oude stoppenkast hoeft u niet te vervangen als u dat niet wilt en/of als hij nog goed functioneert.
Het grootste verschil tussen een groepenkast en stoppenkast is de veiligheid. Zo is een groepenkast bijvoorbeeld veel veiliger dan een stoppenkast. De kans op brand als gevolg van kortsluiting is bij een groepenkast kleiner dan bij een stoppenkast. Een stoppenkast biedt doorgaans ook voldoende bescherming, maar een groepenkast is net wat veiliger. Als eerste wordt dus gekeken of je een fase-1 of fase-3 meterkast nodig hebt.
Zorg ervoor dat de stoppenkast goed bevestigd is aan de muur en dat alle aansluitingen goed zijn gemaakt. Als alles goed is geïnstalleerd, kun je verder gaan met de volgende stap. Een 1/3 fasen stoppenkast pas je toe wanneer een woning een 1-fase aansluiting heeft, maar in de toekomst misschien een 3-fase aansluiting nodig heeft.
Zodra de uitgaande stroom en terugkerende stroom qua hoeveelheid niet overeenkomen detecteert een aardlekschakelaar dit als ‘lek’ en slaat de aardlekschakelaar uit. Wanneer er teveel vermogen op een groep wordt aangesloten kan dit overbelasting en brand als gevolg hebben. Wanneer u van plan bent om een elektrische kookplaat aan te schaffen moet u ook denken aan het plaatsen van een kookgroep. Bij het vervangen van je stoppenkast is het belangrijk om goed rekening te houden met de toekomst. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst meer elektrische apparaten aansluiten, kies er dan voor om extra groepen te later installeren die alle extra spanning op kunnen vangen. Ook zal het verplicht zijn om een hoofdschakelaar te laten installeren met meerdere aardlekschakelaars.
Groepenkasten zijn makkelijker in gebruik en een stuk veiliger waardoor je ook meer apparaten kan aansluiten zonder teveel problemen. Mocht er toch een stroomstoring zijn, dan kan je met een groepenkast eenvoudig weer de stroom aanzetten door een schakelaar om te zetten. Een 1-fase stoppenkast bevat aardlekschakelaars met meerdere groepen. Achter elke aardlekschakelaar mag je maximaal 4 groepen plaatsen.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.